Een Rotterdams geluid

Vandaag was op het nieuws, dat in Rotterdam meer dodelijke slachtoffers vallen door verwarde personen, dan door terroristen. O ja, joh? Is dat in de rest van Nederland niet ook het geval? Zijn er dit jaar ook niet meer doden gevallen door keukentrapjes, kerstbomen en zelfs badsponzen dan door terrorisme? Of heb ik iets gemist en klopt mijn idee niet, dat er in Nederland überhaupt geen slachtoffers zijn gevallen door terrorisme? Dat het dus helemaal niet zo’n prestatie is van die arme verwarde personen, om deze twijfelachtige wedstrijd te winnen van de terroristen?

Het artikeltje stond ook op NU.nl, met daar dus de waarschijnlijk lekker bekkende kop “Politiechef Rotterdam noemt verwarde mensen ‘dodelijker dan terrorisme”. Als je de moeite neemt om het artikel helemaal te lezen en je let op de inhoud in plaats van de laten we zeggen gerichte toon van het artikel, dan kom je er achter dat er in Rotterdam zelfs een zorgmedewerker (!) rondloopt (of nu gelukkig vastzit), die meer mensen heeft vermoord dan alle verwarde en terroristische personen in de hele stad bij elkaar. Daarmee had je een hele andere krantenkop kunnen maken. 

Is het dan niet erg dat er verwarde personen loslopen, die vanuit hun aandoening mensen vermoorden, terwijl ze eigenlijk GGZ-zorg zouden moeten krijgen? Ja, natuurlijk is dat erg. Het lijkt me onderhand tijd dat we er achter komen dat de bezuinigingen op de GGZ zeer duurbetaald zijn. En dan doel ik niet alleen op de akelige verhalen zoals deze politiechef ze hier vertelt en zoals we ze in de krant lezen, maar vooral op de toename in zelfmoordcijfers, de wachtlijsten die overal veel te lang zijn en niet te vergeten de Jeugd-GGZ, die in sommige gemeenten zelfs op slot zit. Het is een regelrecht gevaar voor de volksgezondheid, wat heel veel mensen treft.  

Maar wat denkt deze politiechef nou helemaal? Dat hij die problemen aan kan pakken en bezuinigingen terugdraaien, door tegelijkertijd vooroordelen over personen met verward gedrag een beetje extra aan te dikken en maatschappelijke angst aan te wakkeren?  Zulke vooroordelen zijn enorm schadelijk voor iedereen die te maken heeft met een ernstige psychiatrische aandoening en die gewoon een beetje probeert om zijn of haar leven weer op te bouwen na een ‘botsing’ met de psychiatrie. Kom op: we probeerden net een beetje uit het donker te kruipen…

Wat zegt u? Denkt u niet dat het hier om vooroordelen gaat?

Dan wil ik even wat cijfers voorleggen die eigenlijk nooit in krantenkoppen terecht komen, maar wel waar zijn. Ze gaan over de relatieve vertegenwoordiging van bepaalde bevolkingsgroepen in de gevangenis (incl. TBS). Mensen met een psychiatrische aandoening zijn inderdaad oververtegenwoordigd: ze komen relatief 2x zo vaak in het gevang of TBS-kliniek. Mensen van allochtone afkomst zitten nog wat vaker vast dan dat. Niet schrikken, ik wil niet discrimineren. Ik trek me persoonlijk niet zoveel aan van dit rijtje cijfers, want het gaat sowieso maar over enkele procenten van de totale bevolking. En bovendien: Hoe zou ik dan nog moeten reageren op de laatste statistiek uit dit rijtje? Mannen zitten namelijk ongeveer 20x zo vaak gevangen als vrouwen. Bron: CBS

Advertenties

2 thoughts on “Een Rotterdams geluid

  1. Helemaal mee eens, Beetje Bipolair. Een paar maanden geleden heb ik het rapport van de commissie Hoekstra gelezen. Dat is het onderzoek in opdracht van het Openbaar Ministerie naar de gang van zaken rondom de man die o.a. ex-minister Borst heeft vermoord. Daar zie je dat er vooral door de familie, zorgmedewerkers (ik bedoel degenen die rechtstreeks contact met cliënten hebben) en wijkagenten steeds weer geprobeerd wordt om het onmogelijke mogelijk te maken. In dit geval lukte dat niet, met vreselijke gevolgen. Voor de betrokkene, voor de slachtoffers en voor de maatschappij als geheel. Dat lijkt me niet iets voor sensationele krantenkoppen die de vooroordelen alleen maar versterken. Daar wordt echt niemand beter van.

Laat je reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s